Word een Oxide Inkt Expert!

Hier is jouw gratis Oxide Inkt workshop

We hebben ze allemaal: Distress Inkt Pads en Oxide Inkt Pads. Die laatste is er nog niet zo heel lang en vaak weet je niet echt goed wat je met Oxide Inkt kunt doen. Daarom ga ik je stap-voor-stap meenemen in de Wereld van Distress Inkt zodat je weet wat je allemaal kunt met deze heerlijke inkten.


De nadruk zal liggen op Oxide Inkt maar om die goed te kunnen begrijpen, starten we eerst met de basis van Distress Inkt... Ze hebben namelijk ook in de basis dezelfde eigenschappen.

Basiskennis en Gereedschappen

Dat was een heel verhaal.... maar zonder dat je bekend bent met deze eigenschappen, kun je eigenlijk niet goed weten wat je doet als je met Distress Inkt werkt. Of dat nu met "gewone" Distress Inkt is of met Distress Oxide. 

De eigenschappen

Distress Inkt is een Dye inkt, dat wil niks meer zeggen dan dat het een gekleurde inkt is. Hij is translucent oftewel transparant. Daardoor dekt de inkt niet. Je kunt er wel lagen mee opbouwen. Hoe meer lagen, hoe intenser je de kleur die je gebruikt gaat zien.


Distress Inkt is een waterbasis inkt, hij reageert met water. Of je dat nu direct aan je inkt toevoegt of nadat je het al op je papier hebt gedaan, de inkt zal altijd blijven reageren op water en vocht uit andere mediums. (Daarover later uiteraard meer...) Een waterbasis inkt is nooit permanent. 

Handige Tools

Als je met Distress Inkt werkt, zijn een aantal gereedschappen eigenlijk onmisbaar. Als ondergrond is een craftsheet ideaal. De ondergrond neemt geen inkt op en laat die ook niet door doordat hij gemaakt is van teflon met een laagje glas. Verder is een craftsheet zo fijn omdat hij verhit mag worden en je werkplek goed beschermd.


Inkt aanbrengen gaat het beste met een blendingtool met daarop blendingfoam. Het foam zit vast met klittenband en kan er dus ook makkelijk af om even gewassen te worden in water. Dit hoeft niet vaak maar kan dus wel. Je hebt niet voor iedere kleur een eigen tool met foam nodig maar het is wel super handig!

Omdat we met inkt gaan werken die we graag nat maken, is een watersprayer een must. Je kunt hier ieder sprayflesje voor gebruiken wat naar jouw wens is. Daarnaast is een oude doek om de craftsheet schoon te maken een welkome aanvulling.


Als je met water op je werk gaat werken, wil je het ook kunnen drogen. Hiervoor is een heattool onmisbaar. Er zijn verschillende heattools op de markt, sommige zijn speciaal om te drogen en kun je ook poeders mee smelten, andere zijn speciaal voor poeders bedoeld maar kun je ook mee drogen.

De ondergrond om op te werken

En tot slot is je ondergrond heel belangrijk. Er zijn veel verschillende soorten papier op de markt die goed samenwerken met water.


Ik ben fan van Ranger Water Color Paper maar kies vooral het papier wat jij prettig vindt!


Dat is de basis van Distress Inkt. Dan is het nu tijd voor de basis uitleg over Oxide Inkt gaan kijken!

Wat je moet weten over Distress Oxide Inkt

Oxide inkt is dus een mix: Distress Inkt als Dye Inkt en Pigment Inkt met een Oxide effect.


Het zijn twee soorten deeltjes die samen in het vilten inktpad zitten. Ze zijn mooi gemixed en gemengd in het inktpad. In een re-inker kun je zien dat ze zich scheiden van elkaar, daarom moet je een re-inker ook goed schudden voor gebruik. (En door dat schutballetje erin kon de navulling niet zo'n mooi glazen flesje worden met een pipetje erin...)

De eigenschappen

Oxide is een transparante Dye inkt (gekleurde inkt) en een dekkende Pigment inkt. Hij is wateroplosbaar.


Hij is dekkend door de pigment en daardoor kun je er mooi mee stempelen maar ook mooi mee werken op donkere ondergronden. Daarnaast laat de inkt zich heel mooi blenden zolang je er nog geen water aan hebt toegevoegd. Hij droogt sneller dan een gewone pigment inkt.

Oxideren

Als je water aan Oxide Inkt toevoegt met bijvoorbeeld een sprayer, gaat de inkt zich spiltsen in twee delen: Je ziet de dye uitvloeien en de pigment oxideren. Dat oxideren laat een wit laagje achter.


Hoe meer water je toevoegt, hoe meer de inkt oxideert. Dat kun je dus heerlijk zelf sturen.

Een beetje onderhoud

Tot slot kun je jaren doen met je Inktpads als je ze een beetje extra aandacht geeft. Refresh ze als dat nodig is of vul ze bij met een re-inker. Wil je meer weten of de Distress Inkt Refresher? Kijk dan eens in dit bericht.

Genoeg vertelt. Het is tijd om aan de slag te gaan. Je gaat het alleen maar leren door te expirimenteren! 


Om je een idee te geven van wat er allemaal kan, kun je op onderstaande foto's klikken. Je komt dan in berichten op het blog waarin je de uitleg over een techniek met Oxide Inkt kunt zien op film. Ook staat alles er stap-voor-stap bij in foto's zoals we dat altijd bij al onze workshops doen.

Gebruik maken van de Oxide eigenschappen

Ik ga gebruik maken van drie eigenschappen die Oxides hebben: Ten eerste het schitterende blenden wat ze doen als je ze gewoon met een Blending Tool aanbrengt, ten tweede hun intense pigment wat zo heerlijk van het papier af spat en ten derde laat ik je zien dat Oxides reageren met vocht... in dit geval het vocht uit de Texture Paste. 

Werken met Oxide Inkt en Stencils #1

Eén van de leukste technieken die je kunt doen met Oxide en Stencils, is het oppakken van de inkt via je stencil. Je moet er even op oefenen maar dan zijn de mogelijkheden ook eindeloos! 

Oxide Inkt en Stencils #2

Ik ga je nog een keer dezelfde techniek laten zien. Alleen ga ik met een heel ander soort stencil aan de slag en daardoor krijgen we een ander effect.

Oxide stempelen op nat papier

Sinds de Oxide inkt er is, ben ik op zoek naar het gebruiken van Oxide en "gewone" Distress Inkt bij elkaar. Door lekker te experimenteren kom je dan soms in eens wat leuks tegen. Zo ook deze keer: Stempelen met Oxide inkt op een natte ondergrond.

Knoeien met Oxide Inkt

Je hebt ze vast wel gezien op het internet, die achtergronden die helemaal gemaakt zijn door met je papier in de natte inkt van je craftsheet te deppen.... Ik ben niet weg van ze want ik ben een nette scrapper. Dus ging ik op zoek naar een manier die ik een beetje meer kon sturen.

Dat waren ze voor nu. Op het blog staan nog veel meer technieken. Kijk er maar eens rustig rond. Je kunt ook helemaal naar beneden scrollen op het blog en verschillende categoriën aan klikken. Als je dan kiest voor Oxide inkt, krijg je alle berichten te zien waarin gewerkt wordt met Oxide.


groetjes, Anne-Marie