Stempelen met Distress Inkt
26 februari 2020 

Stempelen met Distress Inkt

Stempelen met Distress Inkt!

Meestal wordt Distress Inkt gebruikt voor het kleuren van ondergronden en het inkleuren van afbeeldingen. Wist je dat je er ook prima mee kunt stempelen? Ik laat je zien hoe je een combi kunt maken van stempelen en kleuren.

Filmpje over stempelen met Distress Inkt

De stempel techniek die ik je ga laten zien is een beetje van mezelf en een beetje van Tim Holtz. Omdat ik op dit moment druk bezig ben met experimenteren voor een nieuw ontwerp waarin ik de stempel die je hier ziet hoogst waarschijnlijk ga gebruiken, heb ik de techniek wat aangepast door af te plakken en af te tapen. Dat maakt hem misschien wat lastiger, maar misschien ook wel leuker! Ik werk graag met Distress Inkt, vandaar dat ik daar mee aan het stempelen ben gegaan. Wil je meer weten over de eigenschappen van Distress Inkt? Kijk dan naar de filmpje uit het bericht van afgelopen maandag.

De techniek heb ik helemaal op film gezet. Daarna volgen alle stappen nog een keer in foto’s. Het is een lang filmpje geworden, dus ga er maar even voor zitten:

Stap-voor-Stap

Hieronder volgen alle stappen nog een keertje in stap-voor-stap foto’s.

Wat hebben we allemaal nodig? Meerdere kleuren Distress Inkt, een stempel die een beetje in te kleuren is, watercolor Paper (ik gebruik graag die van Ranger), Archival Inkt, waterpenselen, blending tool, clearblok en masking tape of gewoon schilders tape. De kleuren van de inkt kun je zelf bepalen aan de hand van je stempel en van wat je hebt. Belangrijk is wel dat je een Distress inkt hebt in een hele lichte kleur: Antique Linen of Old Paper.

Druk je stempel vast aan je clearblok en bedenk hoe je straks de afdruk op je papier wilt gaan maken. Zet je papier vast met enkele stukjes tape en plak twee randen tape op die de rand van je clearblok aangeven. Even passen en meten dus.

De stempel afdruk maken

Zit je papier goed vast? Neem dan nog wat extra tape om de delen van de stempel die je niet wilt gebruiken af te plakken. Daarna beinkt je de stempel over het tape heen. Verwijder het tape voordat je af gaat drukken.

De afdruk inkleuren

Maak nu je afdruk met Antique Linen. Laat het papier vast zitten aan je craftsheet.

Druk je groene inkt kussens op je craftsheet en kleur met een waterpenseel alles wat groen moet worden. Doe dat ook met roze.

Droog alles goed met een heattool of laat het drogen aan de lucht.

Nog een stempel afdruk maken

We gaan nu nog een keertje afdrukken met dezelfde stempel op dezelfde plaats. Hiervoor heb ik een watervaste inkt gebruikt: Archival Inkt. Als je geen watervaste inkt hebt, kun je dit ook proberen met een donkere Distress Inkt. Je moet dan wel oppassen als je later nog de afdruk vochtig gaat maken.

Randen inkten met Distress Inkt

Gebruik twee lichte tinten Distress Inkt om de randen te inkten. Werk langzaam naar het midden toe om het hele witte van het papier te laten verdwijnen.

Water druppels op inkt

Om het geheel wat meer vintage te maken, kun je water over je werk sprayen. Hierdoor gaat de Distress inkt vloeien. (Pas dus op als je geen Archival hebt gebruikt….)

Tot slot heb ik de randjes nog een beetje kleur gegeven met een groene en een roze inkt…. gewoon omdat ik dat leuk vond.

Veel plezier met het proberen van deze stempeltechniek! Heb je iets leuks gemaakt? Plaats het dan rustig in een reactie op Facebook onder de berichten die bij deze techniek horen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen